Werkkleding in de logistieke sector

;

1 mei 2023 | Nieuws

​Veilig werken staat voor werknemers in de transport en de logistiek op de eerste plaats. Gebruik van de juiste beschermende werkkleding, Persoonlijke Beschermings Middelen (PBM’s) en veiligheidsschoenen is dan ook zeer belangrijk.

Bij bescherming voor medewerkers in transport en logistieke sector gaat het niet alleen om een simpele werkjas of bodywarmer. Het totale pakket moet met elkaar in verhouding staan. Veiligheidsschoenen moeten chauffeurs en logistiek medewerkers beschermen tegen vallende voorwerpen en gladde vloeren. Persoonlijke beschermingsmiddelen zoals handschoenen en helmen beschermen de drager daarnaast ook, en in sommige gevallen is het zelfs nodig om genormeerde kleding te dragen.

Bewegingsvrijheid
Een chauffeur is niet alleen chauffeur. Hij/Zij moet de goederen ook laden en lossen en daarnaast goed zichtbaar zijn bij pech onderweg. Een chauffeur en logistieke medewerker moeten zich daarom makkelijk kunnen bewegen. Hun werkkleding mag hen daarbij niet in de weg zitten en liefst ook nog voorzien van extra zakken om klein gereedschap en kleine elektronische apparaten binnen handbereik te kunnen houden. Werkkleding voor transport en logistiek moet dus functioneel zijn en bij voorkeur wind en waterdicht en voorzien van reflecterende striping. Vanwege deze functionaliteit zijn veel werkbroeken en werkjassen tegenwoordig uitgerust met extra zakken en lussen om klein gereedschap en kleine elektronische apparaten onder handbereik te kunnen houden en de werkbroeken hebben vaak extra vouwen in knie zorgen bijvoorbeeld voor extra beweeglijkheid.

Meerdere lagen voor een optimaal comfort
Zowel chauffeurs als logistiek medewerkers hebben regelmatig te maken met wisselende omgevingstemperaturen. Meerdere lagen kleding kunnen hen helpen hun lichaamstemperatuur eenvoudig op peil te houden. De onderste laag is meestal een T-shirt of poloshirt met of zonder lange mouwen. De tweede laag is een isolerende laag kleding van synthetische vezels, zoals fleece truien of fleece vesten. De derde laag is een bescherming tegen wind, regen en sneeuw. Afhankelijk van de buitentemperatuur en de hoeveelheid neerslag kan je voor de derde laag kiezen voor een bodywarmers of een al dan niet gevoerde softshell of hardshell werkjas. Thermisch ondergoed is heerlijk bij extreem koud weer voor onder deze drie lagen kleding en voor in een hete zomer zijn er speciale polo’s en T-shirts met UV-block voor transport en logistiek medewerkers verkrijgbaar.

Hoge zichtbaarheid
Om goed zichtbaar te zijn voor rijdend verkeer moeten chauffeurs minstens een veiligheidsvest over hun andere werkkleding dragen of een werkjas met reflecterende striping. Deze werkkleding wordt ook wel signalisatiekleding, signaalkleding of hoge zichtbaarheidskleding genoemd, moet voldoen aan de Europese normering EN471. High Visibility werkkleding wordt volgens de EN ISO 201471 ingedeeld in drie verschillende klassen. Deze klassen geven aan welk beschermingsniveau de reflecterende kleding heeft voor verschillende situaties. In welke klasse het kledingstuk valt, is afhankelijk van de oppervlakte van het fluorescerende materiaal en de oppervlakte van het reflectiemateriaal dat in/op de kleding is verwerkt. Meer informatie over high visibility kleding kan je vinden in dit artikel.

Maak gebruik van de expertise van Workwear in Style
Met veel enthousiasme, kennis en de juiste inzet helpen wij jou aan passende bedrijfskleding. Wij adviseren je op een persoonlijke manier waarbij veel waarde wordt gehecht aan jouw wensen. Maak een afspraak en bespreek jouw wensen met één van onze adviseurs. Vervolgens vertalen wij jouw specifieke wensen naar een passend voorstel die voldoet aan alle richtlijnen. Workwear in Style biedt een uitgebreid standaardassortiment en daarnaast kan je bij ons terecht voor speciale producties op maat.

Spreek direct met een adviseur