High Visibility Werkkleding

;

29 mei 2023 | Nieuws

Werkkleding met een hoge zichtbaarheid moet voldoen aan de Europese norm voor signaalkleding, de EN ISO 20471. Deze norm is ingedeeld in klassen, afhankelijk van de mate van zichtbaarheid/reflectievermogen.

Kleurgebruik in high visibility werkkleding
Hogezichtbaarheidskleding is beschikbaar in drie verschillende kleuren:
• Geel
• Oranje
• Rood

De verschillende klassen in hoge zichtbaarheidskleding
High Visibility werkkleding wordt volgens de EN ISO 201471 ingedeeld in drie verschillende klassen. Deze klassen geven aan welk beschermingsniveau de reflecterende kleding heeft voor verschillende situaties.
Uitsluitend signalisatiekleding die voldoet aan de Europese NEN-EN 20471-norm mag binnen de Europese Unie op de markt worden gebracht. Of jouw kleding aan de eisen voldoet, kun je zelf nakijken door op het ingenaaide label te kijken. Als het goed is, zie je daar de welbekende CE-markering staan met daarnaast de betreffende norm.
Bovendien zie je rechts naast het pictogram van een reflectiehesje een of twee cijfers boven elkaar staan. Het bovenste getal hiervan geeft aan binnen welke klasse het kledingstuk valt.

In welke klasse het kledingstuk valt is afhankelijk van de oppervlakte van het fluorescerende materiaal en de oppervlakte van het reflectiemateriaal dat in/op de kleding is verwerkt. De oppervlakte-eisen met betrekking tot signaalkleding zijn als volgt:

Klasse Minimale oppervlakte fluorescerende stof Minimale oppervlakte reflectiemateriaal
Klasse 1 0,14m2 0,10m2
Klasse 2 0,50m2 0,13m2
Klasse 3 0,80m2 0,20m2

Maar wanneer draag je welke kleding? Onderstaand is per klasse aangegeven welke klasse hoge zichtbaarheidskleding benodigd is.
Klasse 1
Hi-Vis kleding uit Klasse 1 is te gebruiken in situaties met een laag botsingsrisico en risico op ongelukken. High Visibility werkkleding uit klasse 1 is niet geschikt voor werken langs de openbare weg. Maar wel voor extra zichtbaarheid binnen het bedrijf, verkeersregelaars die met name met (gedeeltelijk) daglicht opereren. Maximale verkeerssnelheid 30 km/uur.
Klasse 2
Werkkleding uit Klasse 2 zorgt voor goede zichtbaarheid binnen de wegenbouw, koeriersdiensten en werkzaamheden in schemerlicht. High Visibility werkkleding uit klasse 2 is geschikt voor het werken langs de openbare weg (maximale snelheid verkeer 50 km/uur).
Klasse 3
Bij werkzaamheden in het donker is het dragen van High Visibility werkkleding uit klasse 3 verplicht. Zichtbaar bij verkeersnelheid tot en met in ieder geval 90 km/uur. Deze optimale zichtbaarheid verminderd sterk het risico op ongevallen.

Verwerking bedrijfslogo
Bedrijven hebben vaak de wens om hun logo op de werkkleding te drukken. High Visibility werkkleding moet aan strenge eisen voldoen. Het plaatsen van een logo op reflectiekleding is daarom aan regels gebonden. Onze experts zullen u begeleiden in dit proces, zodat uw bedrijf aan alle eisen voldoet, zonder aan uitstraling in te boeten. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan contact op met één van onze adviseurs.

Spreek direct met een adviseur