Hygiënemaatregelen voor bedrijfskleding in de mondzorg

;

24 maart 2021 | Nieuws

Voor alle tandartspraktijken in Nederland geldt bepaalde wetgeving en zijn er klinische richtlijnen vanuit de beroepsgroep die moeten worden gevolgd in het kader van infectiepreventie. Samen met tandartsen zijn deze richtlijnen vertaald naar praktische praktijkrichtlijnen en protocollen. Deze richtlijnen gelden als professionele standaard in de tandheelkunde.

Persoonlijke hygiëne

Naast het reinigen van de praktijk is persoonlijke hygiëne is een belangrijk onderdeel van de infectiepreventie. Persoonlijke hygiëne is er op gericht de zorgverlener te beschermen tegen besmetting tijdens het werk en om te voorkomen dat zij bacteriën overdragen aan de patiënt. Er wordt specifiek aandacht gericht op handen en nagels. Zo dienen nagels altijd schoon en kortgeknipt te zijn en mag er tijdens het werk in de praktijk geen nagelgel, nagellak en kunstnagels gedragen worden.

Maar ook aan haar wordt richtlijnen gesteld. Het hoofdhaar dient goed verzorgd te zijn en baarden en snorren dienen schoon en kortgeknipt te zijn. Lange haren dienen uit het gezicht, opgestoken of bijeengebonden te zijn.
Daarnaast mogen er geen ringen, armbanden en polshorloges gedragen worden omdat zij in de weg zitten bij de uitvoering van handhygiëne.

Welke richtlijnen worden gesteld aan werkkleding?

De kans dat micro-organismen zoals bacteriën via werkkleding wordt overgedragen is aanwezig. Om dit te voorkomen zijn er richtlijnen gesteld aan werkkleding. Maar welke richtlijnen zijn dat precies?

Overdracht van micro-organismen via de werkkleding (jas, polo en broek) dient te worden voorkomen door te werken met schone werkkleding die uitsluitend op het werk wordt gedragen. Werkkleding moet zichtbaar schoon zijn. Dit is alleen goed te beoordelen als de werkkleding licht van kleur is. Een hoofddoek wordt ook gezien als werkkleding en daarvoor
gelden dezelfde richtlijnen: licht van kleur en zichtbaar schoon. Vanwege een goede uitvoering van handhygiëne dienen de mouwen kort te zijn. Handhygiëne betreft namelijk zowel de handen als de polsen.

Elk contact tussen werkkleding en handschoenen moet tijdens de behandeling worden vermeden. Tijdens chirurgische ingrepen kunnen disposable operatiejassen worden gedragen. In dat geval wordt voor elke chirurgische ingreep een schone operatiejas aangetrokken.

Werkkleding mag maximaal 1 dag gedragen worden en wordt bij zichtbare verontreiniging direct vervangen en moet daarna gewassen worden bij minimaal 60 graden Celsius. Dit is niet vanwege de schoonmakende werking van de tegenwoordige wasmiddelen bij lagere temperaturen, maar om eventuele pathogene micro-organismen te doden.

Schoenen dienen van boven gesloten te zijn, zodat de voeten op deze manier goed beschermd zijn als er een scherp en mogelijkerwijs besmet voorwerp op valt.

Resumé worden de volgende aanbevelingen gedaan:

  • draag werkkleding bij het verrichten van patiëntgebonden werkzaamheden en het uitvoeren van werkzaamheden met patiëntmateriaal;
  • draag werkkleding met korte mouwen;
  • draag werkkleding die licht van kleur is;
  • draag geen sieraden/accessoires over de werkkleding;
  • draag werkkleding alleen in de praktijk;
  • vervang zichtbaar verontreinigde werkkleding direct door schone werkkleding;
  • draag een eventuele hoofddoek zodanig dat deze tijdens de uitvoering van de werkzaamheden niet in contact kan komen met de patiënt of met patiëntmateriaal;
  • verschoon werkkleding (inclusief eventuele hoofddoek) iedere dag;
  • was werkkleding op een temperatuur van minimaal 60˚C.

Maak gebruik van de expertise van Workwear in Style

Met veel enthousiasme, kennis en de juiste inzet helpen wij jou aan passende bedrijfskleding. Wij adviseren je op een persoonlijke manier waarbij veel waarde wordt gehecht aan jouw wensen. Maak een afspraak en bespreek jouw wensen met één van onze adviseurs. Vervolgens vertalen wij jouw specifieke wensen naar een passend voorstel die voldoet aan alle richtlijnen. Workwear in Style biedt een uitgebreid standaardassortiment en daarnaast kan je bij ons terecht voor speciale producties op maat.

Spreek direct met een adviseur