Is jouw werkkleding fiscaal aftrekbaar?

;

2 februari 2021 | Nieuws

“We kunnen het niet leuker maken, wel makkelijker”. Die stelling trekken wij soms in twijfel. Zo makkelijk is belasting niet altijd. Om een beetje te helpen, hierbij vanuit ons, in begrijpelijke taal, informatie over of jouw werkkleding fiscaal aftrekbaar is!

De belastingdienst stelt fiscale regels rondom bedrijfs- en werkkleding. Het is belangrijk om je hier goed over te informeren om naheffingen te voorkomen. Want wie wordt daar blij van? Maar wat zijn die regels nu precies? En wanneer kan je de bedrijfskleding opgeven als bedrijfskosten?

Wanneer ziet de Belastingdienst kleding als bedrijfskleding?

Allereerst is het belangrijk om vast te stellen hoe de belastingdienst bedrijfs- en werkkleding definieert. Letterlijk genomen is de kleding bedrijfskleding of werkkleding, wanneer deze (bijna) uitsluitend gedragen kan worden binnen het kader van de onderneming. Hierbij worden laboratoriumjassen en overalls genoemd als voorbeelden.
De tweede manier waarop de Belastingdienst werkkleding definieert is “kleding waarop één of meerdere beeldkenmerken van de werkgever duidelijk zichtbaar zijn”. Een bedrijfslogo is hier een goed voorbeeld van. Aan deze beeldkenmerken worden aanvullende eisen gesteld.

Werkkleding die uitsluitend gedragen kunnen worden binnen het kader van de onderneming hoeven niet voorzien te worden van een bedrijfslogo (is natuurlijk wel mooi) en zijn 100% aftrekbaar. Representatieve bedrijfskleding, horecakleding of casual bedrijfskleding kan eventueel wel buiten het werk gedragen worden. Om die reden stelt de belastingdienst dat dit soort artikelen voorzien moeten zijn van een bedrijfslogo om 100% aftrekbaar te zijn. Een extra voordeel dus en mocht je dit nog niet hebben, neem dan een kijkje bij onze services. Voor schoenen geldt dat deze alleen in aanmerking komen voor een aftrekbare post wanneer deze alleen voor het werk gedragen worden.

Aan welke eisen moeten de beeldkenmerken voldoen?

De Belastingdienst stelt aanvullende eisen aan de beeldkenmerken om kleding te kunnen definiëren als bedrijfskleding. Daarnaast stelt de belastingdienst eisen op het gebied van positie en kleur.

  • Afmeting: Het beeldkenmerk dient minimaal 70cm2 per kledingstuk te bedragen.
  • Kleur: Het beeldkenmerk moet contrasterend zijn ten opzichte van de stof.
  • Positie: Het beeldkenmerk moet op de buitenkant bevestigd zijn en in het zicht. Dus niet onder een zak of kraag. Het logo mag niet afneembaar zijn.

Vooral de regel omtrent de afmeting van het beeldmerk kan het voor sommige bedrijven lastig maken. Niet iedereen wil een groot logo op de kleding laten borduren of bedrukken en in sommige gevallen is het lastig om bedrijfslogo’s te vergroten. Dit is vooral aan de orde bij platte en langgerekte logo’s. In dit soort gevallen is het raadzaam om contact op te nemen met een inspecteur om goedkeuring te vragen, dat doe je hier. Belangrijk dat een dergelijke afspraak zwart op wit staat in verband met eventuele controles in de toekomst.

Uitzondering op de regel

Wanneer je absoluut niet wilt dat er een logo op de bedrijfskleding komt, omdat dat dit bijvoorbeeld afbreuk doet aan het concept, dan is er een uitzondering op de regel. Wanneer je kunt aantonen dat de bedrijfskleding jouw bedrijf niet verlaat, ben je niet verplicht er een beeldmerk van 70cm2 op te verwerken. Er wordt dan wel verwacht dat je dit kunt aantonen doordat er een speciale kleedruimte is met lockers waar medewerkers hun kleding in kunnen bewaren.

Reinigen van bedrijfskleding

Voor het reinigen van de bedrijfskleding gelden dezelfde regels. Het wordt gezien als loon voor de werknemer. Een vergoeding mag hiervoor gegeven worden wanneer de kleding voldoet aan de boven gestelde eisen.

Wij hopen dat dit artikel je een beetje op weg helpt en vooral: om boetes achteraf te voorkomen, want daar wordt niemand blij van! Mocht je je hier nou zelf helemaal niet druk om willen maken? Bij ons bestel je kleding die voldoet aan de eisen. Je kunt ook bij ons navraag doen of het aftrekbaar is of niet, dan helpen wij je een handje!

Spreek direct met een adviseur